'Kitabın Kartviziti' Ekslibrisler
BackIşık Üniversitesi'nin ortaöğretim öğrencilerine Ekslibris sanatını tanıtmak, bu sanat dalıyla kendilerini ifade etmelerine fırsat vermek ve çalışmalarını değerlendirmek amacıyla organize ettiği 1. Ulusal Öğrenci Exlibrisleri Yarışması 2012 sonuçlandı.
Prof. Dr. Süleyman Saim Tekcan, Prof. Dr. Melih Boydak, Mim. M. Kamil Özkartal, Prof. Dr. Hasip Pektaş, Yrd. Doç. Dr. Hatice Öz'den oluşan jürinin görev yaptığı yarışmaya 58 liseden toplam 931 Ekslibris çalışması katıldı. Eserler, jüri tarafından özgünlüğü, teknik ve estetik yetkinliği, resim ve yazı ilişkisi dikkate alınarak değerlendirildi.
Öğrenci Ekslibrisleri 18 Ekim'den itibaren sergilenecek
Yarışmanın sergisi 18 Ekim 2012'den itibaren Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde (Maslak) düzenlenecek ve değerlendirmeden geçen 350 Ekslibris sanatseverlerin karşısına çıkacak. Yarışma kapsamında ayrıca 25 öğrenciye onursal mansiyon, 5 öğrenciye ise başarı ödülü verildi.
Başarı Ödülü Kazanan Öğrenciler ve Okulları
Aytolun Cansu Ece Gür, FMV Erenköy Işık Lisesi
Eda Gizem Uğur, Zübeyde Hanım Anadolu Meslek Lisesi
Esra Diken, Mersin Nevit Kodallı Güzel Sanatlar Lisesi
Taha Elgün, Konya Çimento Güzel Sanatlar Lisesi
Yusuf Ağım, Diyarbakır Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi
'Kitabın büyüleyici sıcaklığını hissettirir'
Kitapseverlerin kitaplarının iç kapağına yapıştırdıkları üzerinde adlarının ve değişik konularda resimlerin yer aldığı küçük boyutlu grafik çalışmalara "Ekslibris" adı veriliyor. 'Kitabın kartviziti ya da tapusu'' olarak da ifade edilen Ekslibris sözcük olarak ...'nın kitabı, ...'nın kitaplığına ait veya ...'nın kütüphanesinden anlamına geliyor.
Kendisi de Ekslibris alanında Türkiye'nin önde gelen isimlerinden biri olan ve Ekslibris Derneği kurucuları arasında yer alan Işık Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Sanatlar ve Grafik Tasarım Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hasip Pektaş, Ekslibris'in önemli bir iletişim aracı olduğuna dikkat çekerek, ''Bu çalışmalar estetik kaygılarla yapılan özgün yapıtlardır. Ekslibris sanatı, insanın elleri arasına, kitapların içine kadar getirir, onun büyüleyici sıcaklığını hissettirir. Çok uzun bir geçmişe sahip bu sanat dalı, yapıldığı döneme ait kültürel, tarihsel özellikleri günümüze taşıması nedeniyle de ilgi çekmekte, sanatçılar ve koleksiyoncular arasında önemli bir değiş tokuş objesi olarak kullanılmaktadır'' diyor.
Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Hakkında:
Işık Üniversitesi çatısı altında 2007 yılında kurulan Güzel Sanatlar Fakültesi, akademik ve sanatsal çalışmaları ile ulusal ve uluslararası düzeyde saygınlık kazanmış, deneyimli bir akademik ekiple eğitim ve öğretimini sürdürüyor.
"Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü", "Görsel Sanatlar Bölümü" (Resim, Heykel, Seramik, Multimedia, Baskıresim), "Grafik Sanatlar ve Grafik Tasarım Bölümü", "İç Mimarlık Bölümü", "Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü" ve "Peyzaj Mimarlığı" olmak üzere altı lisans programı yürüten fakülte İlk mezunlarını 2011 yılında verdi.
Fakülte; "Sosyal Bilimler Enstitüsü" bünyesinde başlattığı "Sanat Kuramı ve Eleştiri" ile "Resim" Yüksek Lisans Programları kapsamında, alanlarında uzmanlar yetiştirerek, gelişimini sürdürerek akademik yelpazeyi genişletiyor.
Eğitim-öğretimini üniversitenin Maslak Kampüsü'nde sürdüren Güzel Sanatlar Fakültesi'nin Dekanlığını "Prof. Dr. Melih Boydak" üstleniyor. Tasarım ve sanat eğitiminin sosyal, kültürel, felsefi, sosyolojik, uygarlık tarihi, sanat tarihi estetik gibi derslerle desteklenerek kurgulandığı Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin eğitim-öğretim politikasının ana hedefini, öğrencilerin sanat, tasarım ve sosyal bilimlerin farklı alanlarında tam donanımlı olarak yetişmeleri oluşturuyor.