Uluslararası Etkinlikler
Kapat

Uluslararası Etkinlikler

Geri

Enterprise 2013 projesinde kıyasıya rekabet!

Işık Üniversitesi koordinatörlüğünde Şile Kampüsünde gerçekleştirilen Enterprise 2013'de kıyasıya rekabetin ardından, 29 Mart Cuma günü Şile Kadın Toplum Merkezi'nde gerçekleştirilen Ödül Töreniyle Avrupa'nın 7 üniversitesinden 70 öğrencinin oluşturduğu toplam 10 takım içerisinden, kazanan 2 takım ödül aldı.

Işık Üniversitesi Şile Kampüsünde gerçekleşen programda; Genel Müdür, Finans Müdürü, Pazarlama Müdürü, Üretim Müdürü, Ürün Geliştirme gibi gerçek bir organizasyonda değişik görevler üstlenen Avrupa'nın 7 üniversitesinden 70 öğrenci ve akademisyenin katılımıyla oluşan 10 takım yarıştı.

Enterprise 2013 projesinin ilk haftasında, yönetim/pazarlama simülasyonlarıyla tanışan öğrenciler, bulundukları endüstrilerde firmalarının iş ve stratejik planlarını yapıp mentorlarına sundular. Aldıkları yorumlar doğrultusunda planlarını uygulamaya başlayan öğrenciler için yoğun bir hafta oldu. Kimileri uyguladıkları stratejik kararlarla hisse senedi fiyatlarını yükseltirken, kimi firmalarda da iniş çıkışlar görüldü.

Ara raporlarında öğrenciler bu durumların sebebini bulmaya ve orijinal plandan farklı gelişen yönleri anlamaya çalıştılar. Aynı zamanda Girişimcilik üzerine konuşma yapan: Alcatel Türkiye Yöneticisi Aslı Sarı, Exa-Tech Yöneticisi Serdar Raşit Alemdar, 212 Ltd. Şirketinin yatırım fonu yöneticisi Ali Karabey ile yaptıkları sohbet ve fikir alışverişi ile Türkiye'nin sayılı fabrikalarından olan Arçelik gezisi de öğrencilerin tüm bu konseptleri iş hayatında nasıl kullanıldığını görmelerine yardımcı olarak, bilgilerini pekiştirdi. Hafta sonu yaptıkları İstanbul tarihi yarımada kültür gezisi ile şehrin tadını çıkaran öğrenciler, Işık Üniversitesinin müzik grubunun konseriyle ikinci haftaya tam enerjiyle başladılar.

Enterprise 2013, 28 Mart, Perşembe günü final sunumlarının ardından, 29 Mart Cuma günü Şile Belediyesi Kadın Toplum Merkezinde, Şile Kaymakamı Şükrü Görücü, Şile Belediye Başkanı Mimar Can Tabakoğlu ve Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak'ın katılımıyla, ödüllerin ve katılım sertifikalarının dağıtıldığı törenle sona erdi. Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak, Enterprise 2013'ün Ödül töreninde yaptığı konuşmasında tüm katılımcılara teşekkür ederek; Işık Üniversitesinin böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan gurur duyduğunu söyledi.

Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak, konuşmasında günümüzde kaliteli bir yükseköğretimin bir zorunluluk olarak ülkelerin önüne çıkmaya başlamasının nedenlerine değindi. "Dünyadaki her ülke yüksek öğretimini geliştiriyor. Bunun iki nedeni var. Birincisi ekonomik, ikincisi kültürel… İnsanlar, 21.yüzyılın ekonomisinde yerlerini alabilmek için, çocuklarını yetiştiriyorlar. Bir yandan da çocuklarını, küreselleşmenin bir parçası olarak kültürel bir kimlik hissine sahip olabilmeleri için yetiştiriyorlar. Bu ülkeler için oldukça zor ve ben bu programın sizin için eşsiz bir deneyim olduğuna inanıyorum. Çünkü, Enterprise Projesinin ana görevleri ülkelerin hedeflerine yöneliktir." Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak, Enterprise Projesi esaslarının bu hususlara dayandığı ve çağımızın ihtiyaçlarına uygun bireyler yetiştirme konusunda ele alınması gereken değerli bir workshop olduğuna değindi. Konuşmasının sonraki kısmında; başta İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Sayın Gamze Karayaz olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür etti.

Kazanan iki takım ise şöyle:

Alpha R Takımı; Kenneth Tournoy- Belçika'dan Howest (Howest University College West Flanders ), Niklas Dahlen-Türkiye'den IŞIK Üniversitesi, Jarne Keysers- Belçika'dan Thomas More Kempen (Kempen University College), Benedicte Pollet- Fransa'dan ISCID CO (Institut Supérieur de Commerce International de Dunkerque), Mario Müller- Almanya'dan EBC Hochschule (EBC Hochschule, European University of Applied Sciences), Polina Puganova- Fransa'dan ISCID CO (Institut Supérieur de Commerce International de Dunkerque), Viktória Jakó – Belçika'dan Thomas More Kempen (Kempen University College).

Bravo T Takımı; Ferenc Kadar – Macaristan'dan Szolnoki Foiskola (College of Szolnok), Melissa Van den Berg- Belçika'dan Thomas More Kempen (Kempen University College), Neslihan Taşkın-Türkiye'den IŞIK Üniversitesi, Jeroom Rivière - Belçika'dan Howest (Howest University College West Flanders ), Merve Gökdeniz – Türkiye'den IŞIK Üniversitesi, Markus Anttiroiko- Finlandiya'dan Centria UAS (Centria University of Applied Sciences), Amal Ziani- Fransa'dan ISCID CO (Institut Supérieur de Commerce International de Dunkerque)

Alpha R ve Bravo T'nin ödüllerini almasının ardından; törende katılımcı akademisyen ve öğrencilere de sertifikaları verildi.

Enterprise Nedir?

"Making Entrepreneurship and Business in Europe" ya da kısaca Enterprise 2013 Projesi, farklı ülkelerde İşletme ve ağırlıklı olarak sosyal bilimlerde eğitim alan öğrencilerin yöneticilik ve girişimcilik konularında gelişimini sağlayan ve uluslararası takımlarda yapacağı bir dizi çalışmayı içeren yoğun bir çalışma programıdır.

Programın iki özelliği vardır: İlki; Öğrencilerin teoride öğrendikleri yönetim ve pazarlama becerilerini stratejik yönetim simülasyonu pekiştirerek yönetimde karar alma tecrübesi edinmelerini sağlamak ve iş becerilerini geliştirmek. Bu amaçla farklı ülkelerin farklı üniversitelerinden gelen öğrenciler, birbirleriyle rekabet içinde bulunan takımlarda çalışmakta ve tıpkı iş yaşamında olduğu gibi değişik pozisyonlarda görev almaktadır. İkinci özellik ise; bir firmanın nasıl kurulduğu, girişimcilik ve Türkiye gibi daha çok Avrupa'ya dönük bir pazarda iş yapma konularında bilgi paylaşımı ve artırımı yapmak. Bu amaçla da öğrenciler Türk girişimcilerden mentorluk alıp, girişimci ve değişik firmalardan yönetici konuk konuşmacılarla fikir alışverişi ve konuşma fırsatı bularak kendilerini geliştirecek ve firma ziyaretleri ile de bilgilerini ilerleteceklerdir.

AB Hayat Boyu Öğrenim Projeleri kapsamında IP projesi diye geçen ve iki haftalık yoğun programlar olarak normalde müfredatta olmayan ama öğrencilerin edinmesi gereken yetenek/bilgi gibi konularda mentorlar, çeşitli firma ziyaretleri ve konuşmacılar ile zenginleştirilerek öğrencinin kendini geliştirebileceği bu projenin elde edeceği sonuçlardan biri de; öğrencileri girişimcilik konusunda yüreklendirmek.

Uluslararası Yaz Okulu

Işık Üniversitesi Şile Kampüsünde bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Yaz Okulu, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen öğrencilerin katılımı ile 1 -26 Temmuz 2013 tarihleri arasında gerçekleşti.

Işık Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Uluslararası Ofis Koordinatörlüğünde düzenlenen; Turkish Language and Culture Istanbul (Türk Dili ve Kültürü): Crossroad of Civilizations (İstanbul: Medeniyetler Kavşağı) Uluslararası Yaz Okulu programları 1-26 Temmuz 2013 tarihleri arasında 10 ülkeden gelen öğrencilerin katılımı ile devam etti.

Istanbul: Crossroad of Civilizations Programı öğrencileri Bizans, Osmanlı ve Türkiye tarihi derslerinin yanı sıra, Türkiye siyaseti, Türkiye ekonomisi, sanat, mimari, etnisite, din, çevre, şehir ve Türk kültürü üzerine 16 farklı disiplinler arası dersi alırken Türkçe'yi de öğrenme şansına sahip oldular.

Turkish Language and Culture Programı öğrencileri; başlangıç 1, başlangıç 2 ve orta seviyelerinde aldıkları yoğun Türkçe derslerinin yanı sıra Istanbul: Crossroad of Civilizations derslerine katıldılar.

Bu 4 haftalık Yaz Okulu sonrasında Uluslararası öğrenciler kayıt oldukları programı tamamlayarak, sertifika ve kendi üniversitelerinde saydırabilecekleri 6 kredi (9 AKTS) almaya hak kazandılar.

İki Yaz Okulu Programının öğrencileri, program çerçevesinde kültürel etkinliklere beraber katıldılar. Bu bağlamda, derslerde öğrendiklerini İstanbul'un tarihi yerlerini gezerek tamamlama fırsatı buldular. Kültürel eğitim gezileri kapsamında uluslararası öğrencilerimiz, rehber hocalar eşliğinde İstanbul tarihi yarımadasını, Bursa ve İznik'i, İstanbul adalarını gezdiler ve Boğaz Turu yaptılar. Sanat tarihi hocalarıyla, Heybeliada Ruhban Okulunu, Fener Rum Patrikhanesini, İstanbul'un önemli alışveriş merkezlerini, caddelerini ve hanlarını gezme imkanı edinen öğrenciler, turizm ilçesi olan Şile'nin doğal güzelliklerinin tadını çıkardılar.

Amerika, İngiltere, Japonya, Hollanda, Finlandiya, Bosna-Hersek, Suudi Arabistan, İran, Irak ve Pakistan'dan gelen yabancı öğrenciler her hafta özel hoca eşliğinde Türk folklorik danslarını öğrenerek, Türk sinemasından özgün filmleri ve belgeselleri izleyerek, Türk kültürünü farklı yönleri ile tanıma imkanı buldular. Üniversitemizde temmuz ayında yaz okulu programı için düzenlenen Türk Gecesi etkinliği ve Ramazan iftar yemeği ile de Işık Üniversitesi öğrencileri ile kültürlerarası paylaşım ve sosyal deneyim kazandılar.

Monterrey Tech Üniversitesi, Işık Üniversitesinde

Işık Üniversitesi Şile Kampüsü, yaz okulu kapsamında bu yıl ilk kez Meksika Monterrey Tech Üniversitesinden öğrenci ve öğretim üyelerini ağırladır. Bu yıl ilki yapılan ve 8-29 Haziran 2013 tarihleri arasında Şile kampüsümüzde gerçekleşecek Yaz Okuluna, Meksika'dan Monterrey Tech Üniversitesi öğrencileri ve öğretim üyeleri katldı.

Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü ve Uluslararası Ofis koordinatörlüğünde yürütülen bu ders Türkiye ekonomisi, siyaseti, Türk dili ve kültürü, insan kaynakları yönetimi, girişimcilik gibi konuları kapsamaktadır. Ayrıca ders dışında seminerler ve Türkiye'nin sektörlerinde önde gelen firmalarına yapılacak geziler, spor aktiviteleri, partiler ve İstanbul kültür gezileri gibi etkinlikleri de içeren programa katılan Monterrey Tech Üniversitesi öğrencilerinin kültürlerarası paylaşım ve sosyal deneyimler kazanması planlanmaktadır.

YUKARI