Paylaş

Ekolojik Tasarım Yaklaşımları: Çatı ve Teras Bahçeleri

Ekolojik Tasarım Yaklaşımları: Çatı ve Teras Bahçeleri
Dr. Öğr. Üyesi Emre Çubukcu - İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü

Bu ders kapsamında hızla gelişen teknolojik değişimler ve yeni malzemeler ışığında çatı ve teras bahçelerinin planlaması, tasarım ve detay çalışmaları ele alınacaktır. Uç noktalarda koşullar sunan bu mekanlar kapsamında temel ekoloji bilgisi ile bu mekanlara uygun bitkiler ve ilişkili malzemenin tanıtılması ile estetik, fonksiyonel özellikleri açısından değerlendirilmesi ve disiplinler arası bir bakış açısıyla konuyu ele almak hedeflenmektedir. Ekolojik bir yaklaşımla güncel bir konu olan tasarımda doğaya dönmek ve doğadan esinlenerek tasarım konularına vurgu yapılacaktır.

  • Ders kapsamında öncelikle ekoloji, tasarımda ekolojik yaklaşımlar ve tasarımda doğadan esinlenmek konularına değinilecektir.
  • Ders kapsamında çatı ve teras bahçeleri kavramları tanıtılacak, bu sıra dışı rekreasyon alanlarına yönelik yapı malzemeleri konusunda teknolojik gelişmeler de dikkate alınarak çağdaş ve yenilikçi örnekler üzerinde durulacaktır.
  • Çatı ve teras bahçelerinin planlaması, tasarım ve detay çalışmalarının ele alınacağı bu derste özellikle hızla gelişen malzeme teknolojisinin üzerinde durularak örnek uygulamalar değerlendirilecektir.
  • Sıra dışı ve alışılmışın dışında bir dış mekân deneyimi doğrultusunda alternatif koşullar sunan bu mekanlarda ekoloji bilgisi yanında, uygun bitki türlerini tanımak, estetik ve fonksiyonel özellikleri açısından değerlendirmek ve disiplinler arası bir bakış açısı ile çatı ve teras bahçelerini tanıtmak hedeflenmektedir.
  • Verilecek teorik bilgiler ışığında dünyadan örnekler üzerinde durularak, çeşitli uygulamalar üzerine sınıf içi değerlendirme ve tartışmalar ışığında alternatif yeni uygulamalar konusunda açık tartışmalar yürütülecektir.

İlgili Dosyalar