İki Üniversiteden Eğitim, Bilim ve Teknolojide Büyük İşbirliği

Türkiye'nin köklü üniversitelerinden Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Üniversitesi ile Atatürk Üniversitesi, eğitim ve bilim alanında kapsamlı işbirliği protokolü imzaladı. İki üniversite öncelikli araştırma alanlarında ortak projeler geliştirecek, üniversite – sanayi işbirliğine yönelik ortak çalışmalara imza atacak.

Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi arasındaki protokol, Erzurum'da düzenlenen törenle Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal İbiş ve Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı tarafından imzalandı. İmza töreninin ardından iki üniversite arasındaki işbirliği protokolünü değerlendiren Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal İbiş üniversiteler arası bilimsel işbirliklerinin önemine dikkat çekerek, "Üniversitelerimiz arasındaki işbirliklerini, ülkemizde eğitim, bilim ve teknoloji üretimi açısından önemli adımlar olarak görüyorum. Türkiye'nin köklü eğitim geleneğine sahip iki üniversitesi arasında hayata geçirilecek bu işbirliğinin, üniversitelerimizin yanı sıra ülkemize de katkı sağlayacağına inanıyorum" dedi.

Bilimsel İşbirliğiyle Ortak Projeler Geliştirilecek
İki üniversite arasında imzalanan işbirliği protokolüne göre; her iki kurum ortak eğitsel ve bilimsel işbirliği yapacak. Buna göre taraflar; öncelikli araştırma alanlarında biomedikal, optik, uzay bilimleri ve teknolojileri, iletişim, mühendislik, ortak projeler geliştirecek. Bunu için iki üniversitenin öğretim üyeleri birbirlerini karşılıklı ziyaret edecek ve her iki üniversitenin öğretim üyeleri, ilgili alanlarında ve birimlerinde 1 yıl süre ile diğer üniversitede çalışabilecek. Üniversite – sanayi işbirliğine yönelik ortak çalışmaların hedeflendiği protokole göre taraflar H2020, uluslararası kurum kuruluş ve dernek ve vakıfların hibe programlarına ortak başvurular yapabilecek, BAP, TUBİTAK, İSTKA, KUDAKA ve benzeri hibe çağrılarına başvurular için alan bazlı işbirlikleri ve ortak projeler geliştirecek.

Protokolle; uzaktan eğitim programlarında işbirlikleri yapma, karşılıklı bilgi paylaşımı, öğretim üyesi desteği sağlama, ortak programlar açma ve eğitim amaçlı ders kitleri hazırlama konusunda mutabakata varan iki üniversite, ortak proje pazarı etkinlikleri ile ortak kariyer günleri etkinlikleri düzenleyecek. Taraflar ayrıca, yabancı dilde eğitim yapan bölümler için birbirlerine eğitim amaçlı materyal ve öğretim üyesi desteği sağlarken, ortak Teknopark, Teknoloji Transfer Ofisi ve/veya Açıköğretim Fakültesi ofisi kurulumu için ön çalışmalara imza atacak.

OPAM ve ATASAM Uzay Teknolojileri İçin Birlikte Çalışacak
Bu arada aynı törende, iki üniversitenin uygulama ve araştırma merkezleri olan Işık Üniversitesi Optomekatronik Uygulama ve Araştırma Merkezi (OPAM) ile Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi de (ATASAM) yeni bir protokole daha imza attı. OPAM Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Onur Keskin ile ATASAM Müdürü Doç. Dr. Cahit Yeşilyaprak'ın imzaladığı ve iki merkez arasında karşılıklı işbirliğini geliştirmeyi amaçlayan protokolle iki merkez, Ar-Ge alanında işbirliği yapacak, optik, astronomi, optoelektronik, uzay bilimleri ve teknolojileri, iletişim, otomasyon, yazılım, mühendislik gibi alanlara yönelik ortak projeler geliştirecek.