Işık Üniversitesi Sağlık Personeli Yetiştirecek

Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nda (SHMYO) yeni açtığı İlk ve Acil Yardım Programı'yla ambulanslara ve acil servislere sağlık personeli yetiştirecek. Yeni açılan programla birlikte Işık Üniversitesi SHMYO'da öğrenci kabul eden program sayısı sekize ulaşmış oldu.

İlk ve Acil Yardım Programı'yla, acil bir hastalık ya da kaza durumunda olay yerinde uygulanacak tedavi ve bakım hizmetini verebilen, hastanın ve yaralının donanımlı ambulans ile sağlık kurumuna taşınmasını sağlayan, ilk ve acil yardım teknikeri yetiştirilecek.

Dört yarı yıllık eğitim süresi boyunca öğrenciler programda; acil hasta bakımı, resusitasyon, travma ve spor yaralanmaları, acil sağlık hizmetleri, ambulans eğitimi gibi alanlara özgü temel dersler ve uygulamalar ile mesleki bilgi, beceri ve tutum kazanacaklar. Bununla birlikte genel farmakoloji, sağlık psikolojisi, EKG analizi, tıbbı deontoloji, iş sağlığı ve güvenliğine giriş dersleriyle de öğrenciler, sağlık ekibinin yetkin bir parçası olarak yetiştirilecek. Öğrenciler Maslak kampüsünde teorik derslerin yanında, yeni açılacak olan İlk ve Acil Yardım Laboratuvarı'nda hastalara ve yaralılara yapılacak ilk müdahale ile ilgili uygulamalı eğitimler de alacak. Ayrıca bu programda eğitim alan öğrenciler, Memorial Sağlık Grubu'na bağlı hastanelerde staj ve uygulama dersleri görme olanağı da bulabilecekler.

Geniş istihdam olanağı

İlk ve Acil Yardım Programı'nın mezunlarının geniş bir istihdam olanağa sahip olduğunu belirten Işık Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Levent İncedere, "Program mezunları, 112 acil yardım istasyonları, 112 komuta kontrol merkezleri, resmi ve özel hastane acil servislerinde gece ve/veya gündüz görev alabiliyor. Ayrıca ilk ve acil yardım hizmetine ihtiyaç duyulan alanlarda da (belediyeler bünyesinde itfaiyelerin arama kurtarma birimleri, özel ambulanslar, özel hastaneler, özel şirketler, spor karşılaşmaları, havaalanları, cankurtaranlık eğitimi almaları halinde plajlar ve havuzlar) çalışabiliyorlar" diye konuştu.

Diğer taraftan İlk ve Acil Yardım Ön Lisans Programı'ndan mezun olan öğrenciler, Sağlık Fakültelerinin Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri, Acil Yardım ve Afet Yönetimi gibi lisans bölümlerine dikey geçiş de yapabiliyorlar. Işık SHMYO bünyesinde açılan İlk ve Acil Yardım Programı'nın; tam burslu 5, yüzde 75 burslu 18, yüzde 50 burslu 27 olmak üzere toplam 50 öğrenci kontenjanı bulunuyor.