Etkinlikler

Paylaş

Türkiye'de Teknoloji Neden Üretilmiyor? Işık Üniversitesi'nde Tartışıldı

Abbas Güçlü ile Genç Bakış Programı 28.05.2014 tarihinde sezonun son programını Işık Üniversitesi'nde gerçekleştirdi.

  • Türk eğitim sistemi gençleri bilime ne kadar yönlendiriyor? 
  • Bilim ve teknoloji için Türkiye'de heves mi yok kaynak mı? 
  • Neden hala yerli otomobil üretemedik? 
  • Devlet desteği olmadan yerli motor üretmek hayal mi? 
  • Savunma sanayi gibi stratejik alanlarda ne kadar yerliyiz? 
  • Rekabetin çok olduğu otomobil yerine daha bakir olan pil ve benzeri alanlara mı girilmeli? 
  • TÜBİTAK'ın verdiği teşvikler Türkiye'nin bilimsel çıtasını yükseltmeye yeter mi? 

Sorularına Işık Üniversitesi'nde cevap arandı. Programa Işık Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Sıddık Yarman, Doğuş Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu ve Işık Okulları Mezunu Araştırmacı Mühendis ve Patent Uzmanı Erşed Akçasu katıldı.

Türkiye'de Yerli Üretim Var
Işık Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Sıddık Yarman; teknolojinin dünya tarihinden bahsetti ve "Bilim ve teknolojiyi belirleyen temel gerçek toplumsal ihtiyaçlardır. Türkiye'de bilim ve teknolojiye ihtiyaç Cumhuriyet Dönemi ile birlikte başladı, şeker fabrikaları kuruldu, demir fabrikaları kuruldu." dedi. Ayrıca yerli otomobil neden üretilmiyor sorusunu cevaplayan Yarman, " Türkiye'de yerli üretim var, biz oto sanayide yedek parça üreten önemli ülkelerden biriyiz. Ancak var olan bir sektörde, güçlü rakiplerle başa çıkmak doğru bir mantık değil. Yeni teknolojilerle sektöre girmek daha doğru, son yıllarda enerji sıkıntısına bağlı olarak mobil enerji kavramıyla beraber, elektrikli araç teknolojileri gündeme geldi ve bu sektör yeni oluşuyor. Bu sektörde yapacağımız çok iş var." dedi.

Türkiye'de Yerli Üretim Dünyaya Standartlarında
Doğuş Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu ise istatistiklere dayanarak şu bilgilere değindi, "Dünyada farklı ülkelerde farklı ithal ve farklı yerli üretim oranları var. Almanya'da yerli üretim payı %47, Fransa'da %37, Türkiye'de %35, İngiltere'de %18. Bu oranlara bakıldığında Türkiye'de yerli üretim dünyada çok iyi durumda" dedi.  
Işık Okulları Mezunu Araştırmacı Mühendis ve Patent Uzmanı Erşed Akçasu, "Açılmış kapıları zorlamak doğru değildir, birçok araba şirketi vardı birleşmeye veya kapanmaya başladı. Araba yapmak artık karlı değil" dedi. 

Biz Işık Üniversitesi'nde Yenilikçi Fikirler ve Yeni Teknolojiler Üretiyoruz
Artık dünyada yeni bir kavram var diyen Yarman, "Yenilikçilik" kavramı üzerinde bilgiler verdi. "Biz Işık Üniversitesi'nde yenilikçi fikirler ile yeni teknolojiler üretip bunu ortaya koyuyoruz. Türkiye'de teknoloji yapılmıyor değil ki, Türkiye'nin sorunu yeterli sayıda eğitimli, kapasiteli işi bilen insan olmayışıdır.  Ancak bu salonda bu kapasitede bir çok mühendis var, biz sizi bunun için yetiştiriyoruz. İleri teknolojinin gelişmesi için kapasiteli insan kaynağına ihtiyacımız var" dedi. 
Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiye Güneç KIYAK, Işık Üniversitesi'nin temel bilime ve bilime karşı ne kadar önem verdiğini, Işık'lı öğrencilerin sormuş oldukları sorulardan anlaşılabileceğini belirterek, bu soruları sormalarından çok mutlu olduğunu iletti. Türkiye'de bir bilim politikası olmadığına değinen Kıyak, "Türkiye'de meslek adamı yetiştirmeye yönelik bir politika mevcuttur. Herkes mühendis, hukukçu, doktor olmak istiyor. Bilim adamı, sanat adamı olmaya teşvik eden hiçbir adım yok" dedi. Ayrıca en önemli eksikliğin "merak" olduğuna değinen Kıyak, Işık Üniversitesi kurulurken bilim adamı yetiştirebilecek bölümler açıldığını ancak adayların bilim adamı olmayı değil, meslek sahibi olabilecek bölümleri tercih ettiği için, bu bölümlere olan taleplerinin olmadığını söyledi. Bir ülkenin Teknolojide ilerleyebilmesi için insanların ihtiyaçlarına cevap verilmesi gerektiğini belirten Kıyak, teknolojinin inovasyona ve tasarıma ihtiyacı olduğunu söyledi.

İlgili Dosyalar