Türkiye'de Mobingle Mücadele, Forum Mobing 2014'te Tartışıldı

Işık Üniversitesi evsahipliğinde, Dördüncü Boyut Akademi işbirlğiyle "Forum Mobing 2014: Türkiye'de Mobingle Mücadele Ne Durumda?" başlıklı bir forum düzenlendi.

Mobing konusunda farkındalık yaratmak amacıyla Türkiye'de kapsamlı mobing araştırmaları yürüten Dördüncü Boyut Akademi'nin yaptığı yeni araştırmanın sonucu, şirketlerin mobingi hafife aldığını gösteriyor.

FMV Işık Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen Forum Mobing 2014'te araştırmanın sonuçlarını açıklayan Dördüncü Boyut Akademi Kurucusu Çağlar Çabuk, 2012 yılında yapılan ilk araştırma ile kıyaslandığında, 2 yıl içinde şirketlerin mobinge hazırlık konusunda yol almadığını söyledi.

'Çalışan İlişkileri Bölümü' Oluşturulmalı
Sonuçları değerlendiren Çabuk, çalışma huzurunu yok ederek işyerine zarar veren mobingin engellenebilmesi için, gereken adımların hızla ve özenle atılması gerektiğine dikkat çekti. Çabuk ayrıca, "Mobing olaylarının daha başlangıçta fark edilerek gerekli tedbirlerin alınabilmesi için, işletmelerde insan kaynakları departmanlarının altında ayrı bir "Çalışan İlişkileri Bölümü"nün oluşturulması gerekir" dedi.

Mobing Mağdurları Astlar ve Kadınlar
Forum Mobing 2014 etkinliğinin açılış konuşmasını yapan FMV Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak, "İş yerindeki baskıyı toplumun diğer katmanlarındaki baskıdan soyutlayamayız. Mobingi ve psikolojik baskıyı, ne yazık ki en çok kadınlar kadına yapıyor" diyerek, çözüm için farklı bakış açıları getirmek gerektiğini savundu.
Forumun konuşmacılarından Hacettepe Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Azize Ergeneli de, "Mobing Mağdurları çoğunlukla astlar ve kadınlar. Örgüt kültürü önemli. İşe alım yaparken, kurum kültürüne uygun kişiler seçilmeli. Herkes takım kültürüne uygun olmayabilir" yorumunu yaptı. Etik Uzmanı Meltem Ferendeci Özgödek ise, mobingin önüne geçebilmek için şirketlerin etik kodlarını belirlemesi ve her çalışan için aynı şekilde anlaşılır hale getirmesi gerektiğini anlattı.

Mobing Failleri Narsistik ve Otokratik Kişilik Yapısında
Mobingin psikolojik boyutunda tecrübelerini aktaran Psikolog Derya Deniz, "Mobing Damgalanmışlık, etiketlenmişlik hissi, kaygı ile birlikte psikosomatik hastalıklara neden oluyor. Mobing bir travmadır. Örselenme, harabiyet çok büyük. İntihara kadar götüren bir süreç. Mobinge uğrayan kişi kendisiyle, çevresiyle yabancılaşıyor, fanusa giriyor. Depresyon hissiyle işini, eşini terk edebiliyor. Mobing, stratejik ve baştan amacı belli bir hareketler silsilesidir. Mobing failleri de narsistik, otokratik kişilik yapısında" dedi.

Açık Kapı Politikası ve Koçluk
Forumun son bölümünde antimobing uygulamalarını anlatan İş GYO İK ve Eğitim Grup Başkanı Pınar Ersin Kollu, Carrefoursa İK Direktörü Asena Yalınız ve Doğuş Otomotiv İK Direktörü Ela Kulunyar da, açık kapı uygulamasının ve şeffaflığın mobingin önüne geçmede önemli bir etken olduğunu belirtti. Koçluğun çözüm alternatifi olabileceğine değinen Kollu, "Özellikle takım koçluğunun işe yarayacağını düşünüyorum. Koçluk, yöneticilerin astlarıyla olan ilişkilerinde yüzde 77 oranında iyileşme yapıyor" yorumunu yaptı.