Etkinlikler

Paylaş

Atatürk'ün onayıyla aldığımız bu isim bizim mirasımızdır..

Mustafa Kemal Atatürk ölümünün 75. yılında düzenlenen çeşitli etkinliklerle anıldı.

Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak, düzenledikleri anma töreni için özel olarak hazırladığı sunumunda Atatürk ve Işık Okullarının Selanik'ten İstanbul'a uzanan yolculuklarından ortak kesitler sundu.

Atatürk'ün doğduğu mahallede aynı yıllarda kurulan Feyz-i Sıbyan okulu ile eğitime başlayan Feyziye Mektepleri'nin, Osmanlı'nın çöküşüyle İstanbul'a gelişi ve bu yıllarda Feyziye Lisesi'nin müdürü olan, kurtuluş savaşına destek veren ve Cumhuriyetin ilk milletvekillerinden biri olan Nakiye Ergül'den bahseden Kıyak, konuşmasına şu şekilde devam etti: "Feyziye Mekteplerinin Atatürk'le Selanik'te başlayan yolları İstanbul'da yeniden kesişmiş, kuruluşunun 50. yıldönümünde aldıkları bir kararın Atatürk tarafından da onaylanmasıyla Feyziye Mektepleri olan adı Işık Okulları olarak değişmiştir. Bugün Işık Okulları, anaokulundan üniversiteye kadar uzanan bir zincir içinde, Feyziye Mekteplerinin bu mirasına sahip çıkıyor. Bu mirasın anısına ve bu beraberliği simgelemek üzere 2011'de IŞIK Üniversitesi, Atanın evinin önünde başlattığı IŞIK yolculuğunu Feyziye Mektepleri Vakfı'nın en üst eğitim kurumu olan IŞIK Üniversitesinde sonlandırdı. Buna ışığın yolculuğu adını veriyoruz. Atatürk… Bu müstesna insanı, ülkemizin kurucusunu, çok şey borçlu olduğumuz Mustafa Kemal Atatürk'ü anmak için buradayız. Onun aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz." dedi.

Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melih Boydak, Atatürk'ün dünyadaki yerinden, üstün zekâsından, olaylara bakış açısından, sanata ve sanatçıya verdiği destek ve önemden bahsederek "Yıldızlar sessiz kaysa da, ışık yüklü bir acı saplanır yüreğe, o yıldızlar ki aydınlığı güneş ömrünce. Büyük Atatürk'ün aydınlığı güneş ömrünce olacaktır" dedi.

Işık Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü Başkanı Doruk Besler, Atatürk'ü anlamanın en gerekli zamanında olduğumuzu, birlik ve beraberlik içinde olmamız gerektiğini vurgulayan konuşmasında; "Türkiye'de hayatın ve zamanın bir dakikalığına durduğu bu günde karşınızda olmaktan büyük gurur duymaktayım. Atatürk'ü tanıdıkça, kendimi sonsuz keşiflerin içinde buldum. Atatürk'ü ellerimizde bayrak ve meşalelerle anmak yetersizdir. Gerçek Atatürk ülküsü insanın kalbine ve aklına yaptığı büyük ve zorlu bir yolculuktan başka bir şey değildir. Cumhuriyeti ayakta tutacak olan güç, bu yolculuğun derinliklerinde bulunacaktır" dedi.

Işık Üniversitesi'nin anma töreninde Prof. Meriç Hızal "Atatürk ve Sanat" konulu konuşma yaparak Cumhuriyet dönemi sanatı hakkında bilgi sunumunda bulundu.

İlgili Dosyalar