"Hisse‐i Şayia" FMV Işık Üniversitesi ev sahipliğinde sahnelendi

FMV Işık Üniversitesi ev sahipliğinde, Doğuş Üniversitesi Tiyatro Kulübü tarafından "Hisse‐i Şayia" isimli oyun, 4 Mayıs 2017 Perşembe günü Şile Kampüsü Oditoryumunda sahnelendi.

Yönetmenliğini Cenk Sözeri'nin gerçekleştirdiği oyun ilk kez 1917'de 'Darülbedayi'de oynanmış, dönemin tanınmış, bugünün unutulmuş yazarlarından Daniel Riche'in 'Le Pretexte' (Bahane), başlıklı komedyasının Ahmet Nuri Sekizinci tarafından Osmanlı yaşamına başarıyla uyarlanmış biçimidir. 1953'ten sonra İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosu dağarcığından eksik olmayan Hisse‐i Şayia Vasfi Rıza Zobu ile Bedia Muvahhit'in yarattıkları kompozisyonlarla da belleklerde yer etmiştir.

Hisse‐i Şâyia" bir Fars‐komedya. Evlilik kurumunun sonuçlarını taşlayan bir oyun. Evliliğin bitmesiyle birlikte, evlilikten doğan ilişkiler biter mi? Hele ortada çocuk varsa, bir gerçek var ki, evlilik sonrası ilişki, belki de evlilikten daha da fazla titizlik istiyor. "Hisse‐i Şâyia", işte bu tür bir uyuşmazlıktan yola çıkılarak yazılmış, eğlendirici bir Fars. Tahir Bey ile Faika Hanım, beş yıl evli kaldıktan sonra boşanmış, ancak ikisi de bilinçaltı dürtülerle kızları üzerinde egemenlik kurmaya çalışmakta, dolayısıyla her fırsatta kapışmakta, dalaşmaktadırlar. Düşündürmek ve daha çok güldürmek amacıyla, durum komedyası ön plandadır.