Kapat

"STEAM Işık" Eğitimde Dünya Trend'i

Dünya eğitim gündeminin en önemli kavramı olan STEAM; Science-Fen, Technology-Teknoloji, Engineering-Mühendislik, Art-Sanat, Mathematics-Matematik alanlarının baş harflerinden oluşuyor ve bu alanların birbiriyle bütünleştirilmesi anlamına geliyor.

STEAM kavramıyla eğitim, mühendislikten güzel sanatlara, mimarlıktan yönetime, tasarıma önem veren çok-disiplinli bir anlayışa sahiptir.

STEAM kendini en çok beğenilen ve tercih edilenlerde gösterir. Mesela bir arabada, güç, hız, estetik, akıllı ön panel ve konfor kadar, virajlarda savrulmaması, yüksek hızda titrememesi, çarpışma testlerinden başarıyla geçmesi gibi kriterler istenir. Son model bir cep telefonunda, hız, yüksek hafıza, kaliteli ekran, yüksek çözünürlüklü kamera kadar elinize uygunluk, hafiflik, darbelere karşı dayanıklılık ve su geçirmezlik de aranır. Hangi ürün için düşünürseniz düşünün yapılan her bir tercih, çözülmesi gereken yeni bir problem olarak karşımıza çıkar.

Tüketici son ürünü görür ama arkasında teknoloji ve sanatın, bilim ve mühendisliğin matematikle bütünleşmesi yer alır. Bilim her zaman matematiğe dayalı olmak durumundadır. Sosyal bilimler bile ancak istatistik verilerle anlam bulur. Matematik ve bilim sanatta bile kendini gösterir. Bir ressam doğru malzemeleri (kimya - bilim olmadan) doğru oranlarda (matematik bilmeden) karıştırmazsa eseri yüzyıllar boyunca aynı şekilde kalamaz. Resmin içinde kullandığı ışık kaynaklarının, nesneler üzerindeki düşümünü (fizik – bilim olmadan) doğru yansıtmadan istediği etkiyi yakalayamaz. Perspektif kurallarını, geometriyi, oranlamayı bilmeden derinlik hissini veremez. Tıpkı ağırlık merkezini doğru hesap edemeyen (fizik ve matematik bilmeyen) bir heykeltıraşın eserini ayakta tutamayacağı gibi...

Dolayısıyla tüm disiplinler birbirinden en etkin şekilde faydalanması gerekmektedir. STEAM de bugün en öne çıkan yaklaşımdır.

ABD'nin ve Avrupa Birliği'nin 21. Yüzyılda liderlik iddiasını sürdürmek için STEAM alanlarına yaptığı yatırımlar bilinirken, Türkiye'de iş dünyası da bu kavramın öneminin farkında. Bu kavram gelecekte de önemini koruyacak. Günümüzde sektörlerle kurulacak işbirlikleri geleceğin eğimini vermek için stratejik bir öneme sahip. Işık Üniversitesi bu doğrultuda sanayinin önde gelen firmaları ile güçlü bağlar kurmuş durumdadır.

Öğrencilerimizin yaratıcı düşünme, yenilikçi fikirler üretme ve bu fikirleri geliştirerek yenilikçi girişimlere dönüştürme yetkinliklerini arttırmak için Şile kampüsümüz yenileşim ve girişimcilik kampı olarak yapılanmıştır.

21. yüzyılın yeni kuşak üniversitesi olan Işık üniversitesi, STEAM ile girişimci, yenilikçi, yapıcı, yaratıcı özellikleriyle, dünya ile rekabet edebilir geleceğin iyi insanını yetiştiriyor.

STEAM kavramının Türkiye'deki öncülüğünü Işık Üniversitesi yapıyor.

YUKARI